המיזם של גליה כוכב: מספק תקווה לחולי סרטן

גגליה כוכב הקימה את מרכז Cancer Hope לאחר סיפור משפחתי של מחלת הסרטן. את המרכז היא הקימה מתוך מטרה לתת תקווה לכמה שיותר חולים, ולהוות עבורם מרכז ידע והעצמה, בעזרת בדיקות גנומיות ומולקולריות להתאמת הטיפול התרופתי.

צילום: //

את הניסיון בתחום האונקולוגי, צברה כוכב במגוון תפקידים בכירים בחברות בינלאומיות בתחום התרופות והאונקולוגיה, בין היתר היא הקימה את היחידה להמטו-אונקולוגיה באחת מחברות הפארמה המובילות בישראל.

בנוסף, היא חברה פעילה באיגוד האמריקאי לאונקולוגיה קלינית ה- ASCO  American Society of Clinical Oncology ובאיגוד האמריקאי לאונקולוגיה אינטגרטיבית – Society for Integrative Oncology  .

בין פגישות יעוץ, שיחות טלפוניות עם מטופלים המבקשים לשמוע את דעתה על הטיפול האחרון שקיבלו, ושיחות מקצועיות עם אונקולוגים, תפסנו את גליה כוכב לראיון קצר על רפואה מותאמת אישית בסרטן.

מה הוביל אותך להקים את מרכז Cancer Hope?
“הרצון להקים את מרכז קנסר- הופ הגיע בעקבות סיפור משפחתי מצער” מספרת כוכב.
“אמא שלי חלתה בסרטן לבלב מסוג אדנוקרצינומה וכמובן שמיד הבנתי מה זה אומר.
הרי הסטסטיסקות מדברות על מספר חודשים עבור חולי סרטן לבלב גרורתי.
לכן, ידעתי שמבחינתי אנחנו חייבים לטפל בה אחרת מהסטנדרט. הייתה התלבטות כן או לא כימו ועד כמה זה כדאי, ובמשך כל הזמן הזה, חיפשתי איך להתאים ולדייק את הטיפול שלה”.

גליה החליטה שהיא יוצאת להיאבק על החיים של אמא שלה.
“למזלי, עולם האונקולוגיה מוכר לי. ב- 20 שנה האחרונות ניהלתי מגוון רחב של פרוייקטים בעולם הפארמה והתרופות האונקולוגיות. הנסיון שלי בעולם הזה עזר לי מאוד בטיפול באמא שלי. נפגשתי עם אונקולוגים רבים בארץ ובחו”ל וקראתי מחקרים רפואיים עד השעות הקטנות של הלילה על מאפייני הגידול ועל האפשרויות להתאמת הטיפול. הכל כדי למצוא לאמא שלי את הטיפול הטוב ביותר”.

כוכב ממשיכה, “באותו זמן כל הנושא של רפואה מותאמת אישית עוד היה בתחילת הדרך, אבל ההגיון שלכל חולה צריך להתאים את הטיפול באופן אישי היה נכון אז, בדיוק כמו שהוא נכון גם היום.
בארץ עדיין לא ביצעו בדיקות גנומיות מתקדמות להתאמת הטיפול התרופתי, ולכן פניתי למעבדה בארה”ב ודרכם עשינו את הבדיקה”.

האם הבדיקה סייעה בטיפול באימך?
“היום אני יודעת להגיד בוודאות, שהבדיקה שעשיתי לאימי והטיפול שהותאם לה בעזרת הבדיקה הובילו לכך שאמא שלי הצליחה לחיות עם סרטן לבלב גרורתי באיכות חיים טובה כולל בילויים ונסיעות לחו”ל ולמשך תקופה ארוכה שנחשבה עד אז לנס רפואי”.

גליה הקימה את מרכז קנסר הופ כשמטרה אחת מאוד ברורה עומדת למול עינייה – שכפי שהבדיקות סייעו לאימה, כך הן יסייעו לכמה שיותר חולי סרטן נוספים. מאז שהקימה את המרכז בשנת 2010 , ליוותה גליה כוכב מאות חולים בתהליך של התאמת הטיפול התרופתי.
מבחינתה, מרכז קנסר-הופ הוא לא רק מקום בו עושים בדיקות גנומיות, אלא מרכז ידע והעצמה לחולי סרטן.

מה את רואה לנגד עינייך כשאת נפגשת עם חולה?
“כל חולה שמגיע אלינו ליעוץ הוא עולם ומלואו והמטרה הראשונית שלי היא להעצים אותו ולתת לו כמה שיותר ידע. ידע גנומי-מולקולרי על אפשרויות הטיפול שלו ועל התהליך להתאמת טיפול תרופתי מדוייק ויעיל יותר עבורו באופן אישי”. מסבירה כוכב, “המקרה של אמא שלי הוא מצד אחד אישי שלי, אבל מצד שני אנחנו רואים את זה כמעט אצל כל המטופלים שמגיעים אלינו. לרבים יש צורך אמיתי לגורם מקצועי אחד שיעשה להם סדר בכל תהליך הטיפול”.


האם ישנה דרך אידאלית להאבק במחלת הסרטן?

“אני מאמינה שהשילוב של ידע מקצועי יחד עם הרצון לצאת ולהיאבק על החיים, זו הדרך לטיפול יעיל שיניב תוצאות טובות יותר. בקנסר-הופ, אנחנו מאמינים בשיתוף פעולה מתמשך בין שלושה גורמים: החולה, האונקולוג המטפל, ואנחנו שלקחנו על עצמנו לספק את כל הידע הביולוגי על הגידול הספציפי של החולה”.


אבל מסתבר שחשוב גם לדעת לבחור את הבדיקה שעושים, ולטענת כוכב, לא לכל החולים בכלל מתאים לעשות בדיקה להתאמת הטיפול התרופתי.
“ב- Cancer Hope אנחנו נותנים לכל חולה את מקסימום הידע. לפני הבדיקה אנחנו יושבים לשיחת יעוץ על אפשרויות הטיפול, ואחרי הבדיקה המטופלים מגיעים אלינו לשיחה מקיפה על התוצאות ומשמעותן. אבל לא תמיד נכון לעשות בדיקה ואם כן בחרנו לבצעה, צריך לבחור את הטכנולוגיה שתביא למטופל את הערך הרב ביותר לטיפול שלו”.

כוכב ממשיכה, “מעבר לכך, חולי סרטן רבים לא מודעים מספיק להחזרים שמגיעים להם מקופות החולים ומחברות הביטוח וכלל לא יודעים שהם יכולים לקבל החזר משמעותי על עלות הבדיקה. לכן הקמנו צוות שמסייע למטופלים שלנו למצות את זכויותיהם מול חברות הביטוח וקופות החולים, כדי שכמה שיותר חולים יוכלו להעזר בבדיקה גנומית וביתרונות של רפואה מותאמת אישית”.

מה החלום שלך?
“החלום שלי הוא שכל החולים יכירו בכוחם, יקחו אחריות על המחלה שלהם, יכירו את האפשרויות  ויקבלו טיפול מותאם אישית. לשמחתי, בשנים האחרונות הרבה יותר חולים מבצעים את הבדיקות להתאמת הטיפול, ויותר חולים ואונקולוגים מבינים ומעריכים את התועלת שבבדיקות. אני רואה זאת במרכז שלנו אצל חולים שכבר מקבלים טיפולים מותאמים אישית, וזמן רב אחרי תחילת הטיפול עדיין מגיעים אלינו להגיד תודה, או סתם לדבר על החיים. אבל לצערי הבדיקות עוד לא בסל הבריאות, ועד שהן לא יכנסו לסל, מבחינתי החלום עוד לא לגמרי התגשם.”

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר