.

ראיון עם ד"ר קרן מינץ-מלחי*
מראיינת: ד"ר אורית נחמיאס-חימוביץ'**

 

1. ספרי לנו מעט על הרקע שלך.

אני רציתי להיות רופאה כירורגית, אך חיי התגלגלו להם בכיוון בלתי צפוי
וכך
 מצאתי את עצמי לומדת עבודה סוציאלית תואר ראשון (סיפור ארוך...). עשיתי תואר שני ודוקטורט משולבים בבר אילן, בהנחיית פרופ׳ רחל דקל שמגיעה מתחום הפוסט טראומה. לקראת סיום הלימודים הייתה לי שיחה עם איש אקדמיה שאמר לי: "את לא תוכלי גם לטפל, גם ללמד, גם לעסוק במחקר וגם לגדל משפחה...ואני אמרתי “מה פתאום אני יכולה...". נראה לי שהוא אכן צדק, אבל היום אני כן מצליחה ברמה כזו או אחרת לשלב בין התחומים השונים האלו. האתגר מבין התחומים הללו להחזיק בו הוא תחום המחקר, וכיום אני חלק מצוות של חוקרים בבית חולים בלב השרון, שם אני גם מדריכה את הצוות של המרפאה הרב תחומית לטיפול בטראומה מינית, הכניסו שם גם טיפולי EMDR באופן אינטנסיבי בטיפול יום שקיים שם וזה משהו ייחודי ומשמעותי. אני מלמדת באוניברסיטת אריאל בתוכנית לתואר שני בבית הספר לעבודה סוציאלית ואני מטפלת ומדריכה. ואמא לחמישה בנים גנובים.

2. כיצד התוודעת לשיטת ה- EMDR?

בשנת 2010 עבדתי במרכז לטיפול באלימות, חברה שעבדה איתי שמעה על השיטה. בדיוק קיבלנו מענק כספי שכלל אפשרות ללימודים עבור הצוות, ואמרנו יאללה נלך ללמוד את השיטה הזו עם העיניים. למדתי אצל ד"ר אודי אורן בבית נט"ל. כבר מההתחלה הסתקרנתי ולא הייתה לי בכלל התלבטות לגבי החשיבות והעוצמה של השיטה, מתוך ההתנסות האישית שלי במהלך הקורס. מה שאהבתי, ואני אוהבת עד היום זה השילוב בין פשטות של התיאוריה שעומדת בבסיס של השיטה, מודל ה – AIP, והעומקים אליהם מגיעים בתוך הטיפול. אני אוהבת פרדוקסים.

 

3. למדת פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית באותה תקופה שלמדת EMDR - שתפי אותנו בחוויה המורכבות הזו.

זה היה באמת מאתגר ומורכב. באותה תקופה למדתי גם פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית בבר אילן. הייתה לי מטופלת שהיו לה צדדים דיסוציאטיביים והייתה אישה לא פשוטה. באחד הימים ביקשתי מהחברה שלמדה איתי את הקורס, שתעשה לי EMDR על החוויה שלי מול המטופלת הזו, כדי לנסות להבין קצת יותר את הקושי שלי מולה. במהלך עבודת העיבוד ב- EMDR שהיא עשתה לי, עלה לי דימוי חזק (וקצת הזוי) שאני לוקחת את המטופלת בשערות ומעיפה אותה מהחלון שמתנפץ. עד אותו זמן היא לא פתחה משהו על הילדות שלה למרות שהיה ברור שיש שם דברים קשים אבל היא לא דיברה על זה. ואז שבוע אחרי פגישת העיבוד המדוברת, היא פותחת, בפעם הראשונה בטיפול, באה ומספרת סיפור על הילדות שלה. היא תיארה שכשהייתה ילדה אביה היה בוגד באמה, ופעם אחת הלכה ברחוב וראתה את אבא שלה מתנשק עם אישה ברחוב. הוא קלט אותה, וקרא לה, היא מצידה התעלמה והמשיכה ללכת. אביה זעם, וכאשר התקרבה לבניין הוא זרק עליה מפתח - שפגע בזכוכית של דלת הכניסה לבניין, הדלת כולה התנפצה לרסיסים מסביבה. בדיוק כמו הדימוי של הזכוכית הנשברת שעלה לי בעבודת ה-EMDR שעשיתי עליה. באותה תקופה סיפרתי את זה למרצה בלימודי הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית, שאני מאד אוהבת עד היום ונתן לי הרבה ממה שבנה את החשיבה האנליטית שלי. דוגמא מצוינת ל- reverie חשבתי.... הוא בתגובה שאל אותי : איזו התנגדות הייתה במטפלת שהייתה צריכה לעשות EMDR כדי להבין את מה שקורה בתוך הקאונטר טרנספרנס. המקרה הזה משקף את המורכבות של לימוד שתי השיטות יחד...

הדיאלוג בין שתי שפות הוא סיפור חיי... נולדתי בארץ, ההורים שלי היגרו לארה"ב בהיותי בת 5 וחזרנו בגיל 13 לארץ, גיל מורכב לכל הדעות לחזור ולהשתלב במסגרת חדשה. זה היה מאתגר לגדול במקביל בשתי תרבויות, שתי שפות שונות. כל החיים אני מצויה בדיאלקטיקה מתמשכת וזה קשור לדעתי לסיפור הזה של לגדול במקביל בשתי תרבויות. מי שמכיר אותי, יודע שבאנגלית חוש ההומור והעצמי שלי הוא אחר מאשר בעברית. הדבר הזה התלבש מאוד לתוך הסיפור של הניסיון לייצר גשר בין העבודה הדינמית כבית הגידול שלי ועבודת הEMDR -שתי שפות שונות. זה היה מאד קשה להתעקש על לתת מקום לשניהם בחשיבה, בעבודה ושלא יהיו בריב אלא בהרמוניה משלימה מופלאה. אני לא חוויתי אותם בריב. אני חושבת שבזכות הצירוף שאת שתיהן למדתי ביחד במקביל, כל הכור היתוך שלי הוא מניסיון לגשר ולייצר קשר.

4. באיזה מצבים נפשיים את מטפלת בעיקר באמצעות שיטת הEMDR?

התחלתי עם טיפול במצבי אלימות, ובשנים האחרונות טראומה מינית, מורכבת, אנשים עם פוסט טראומה מורכבת ומצבים דיסוציאטיביים כולל הפרעות חמורות. יש לי גם רקע בטיפול בהפרעות אכילה.

 

5. מדוע בחרת דווקא להתמקד בעבודה עם אוכלוסיות שעברו טראומות קשות?

לא בטוחה שבחרתי. זה בחר וממשיך לבחור בי כל יום מחדש. אלו האנשים שפונים אלי לטפול. ויש לי מחויבות לאנשים, אני הולכת עם האמת שלי, לאנשים מגיע לחיות חיים טובים, אני לא רוצה להחזיק אנשים בטיפול בסבל למשך שנים רבות. כשעובדים בשיטת EMDR אנשים משתנים. איזו זכות ענקית זו. בעיני כאשר מטפלים באנשים ויש לנו את היכולת לטפל ב- EMDR (ולא רק בדיבור) אנחנו יכולים יותר לסייע לאנשים להגיע לריפוי. פשוט מאוד. אני עובדת הרבה יותר קשה ב-EMDR מאשר בטיפול בדיבור, אבל לא לעשות בזה שימוש זה בעיניי לחטוא לייעוד שלי כמטפלת.

 

6. מה עוזר לך להתמודד עם כל הטיפולים המורכבים האלו?

מוזיקה, חוש הומור, נכנסת לאוטו שמה מוזיקה. משתמשת הרבה בהומור בטיפול. חשוב לי שאנשים יראו בצחוק משותף שלנו כחלק טבעי מהטיפול.

בנוסף אני משתמשת בטיפול ב- EMDR גם לעצמי. את יכולה לנסוע לידי בכביש ותראי אותי עושה את טכניקת "הפלאש" כשאני נוהגת, אני משתקעת במוזיקה שבוקעת מהרמקולים יוצאת עם מצמוץ וחוזרת לאירוע עליו אני עובדת. אני עושה טיפול לעצמי בבית, ולפעמים, אני מצרפת לעצמי גירוי בילטראלי גם תוך כדי הטיפול במטופל ברגעים קשים.

 
7. ספרי לנו על השחייה הבילטראלית שלך...

לאחרונה חזרתי לשחות וחשבתי לעצמי, שחייה זה יופי של גרייה בילטראלית. חשבתי על מה שאמר אד דה-יונג שמה שחשוב הוא שיש איזשהי מעמסה על זיכרון העבודה, הוא בכלל לא מייחס חשיבות לגרייה בילטראלית כמו שהוא מייחס חשיבות למעמסה על מערכת עיבוד הזיכרון. השחייה עושה גם וגם, גרייה בילטראלית ומעמסה ענקית על זכרון עבודה, המון פעולות שצריך לסנכרן במקביל... אז התחלתי לעשות עם עצמי עבודה תוך כדי שחייה, על אירועי עבר והווה, וזה עובד מדהים. פגשתי את אד דה-יונג בכנס שהיה עכשיו בקראקוב וסיפרתי לו (הוא ההשראה שלי) והוא התלהב ואמר שאצלם נהוג להמליץ למטופלים ללכת לעשות ספורט מיד אחרי סיום טיפול ה-EMDR כי הרי המוח ממשיך לעבוד גם אחרי הטיפול.


8. שתפי אותנו ברגע משמעותי בטיפול אשר חווית בשיטה זו?

האמת היא שכשאני עובדת עם פוסט טראומה מורכבת אני מחפשת רגעים משמעותיים קטנים, רגע כזה התרחש לפני כשבועיים. מטופל שלי שעבר, בין היתר פגיעה מינית, שאת חלקה זכר וחלקה לא. זו עבודה מאד קשה לעבוד עם חלקיקים, עשינו עבודה על הרבה דברים, אנחנו עדיין בעיצומו של התהליך ועדיין לא יודעים עד הסוף מה קרה שם. אחרי אחת הפגישות הוא הקליט לי הודעה בוואטסאפ כמה ימים אחרי הפגישה, רצה לומר תודה, סיפר שהיתה פגישה עסקית והוא שהיה תמיד חסר ביטחון ישב מולם במו"מ והיה מאד נחוש, בן אדם שהגיע עם ביטחון עצמי אפס היה מסוגל לומר שם: זה מה שמגיע לי וזה מה שאני רוצה וקיבל את מה שרצה. הוא אמר שהוא חושב שזה בזכות הטיפול. הזכות הזו לעזור למישהו לשפר את איכות חייו מאד מרגשת ומשמעותית.

 
9. שתפי אותנו במקרה טיפולי באמצעות השיטה שלא צלח ומדוע התרחש לדעתך? מה לא התאים?

כש-EMDR לא הולך זה לא ה-EMDR, זה משהו שאתה מפספס. באופן כללי או שאין הכנה מספיק טובה או שאין קשר מספיק טוב. הייתה לי מטופלת שרצתה ישר להיכנס ולא אפשרה לי לעבוד על הכנה כמו שרציתי ונכנעתי לרצון שלה להיכנס, אבל ה-EMDR שם אותה במקום מאד בודד היא לא יכלה לשאת את הEMDR וזה היה עצוב. ניסיתי ללכת עם מה שביקשה אבל היא לא יכלה לשאת את זה שזה כל כך נוגע ועמוק. הייתה לה הזעת יתר בכפות ידיים וכשעבדנו היא ממש הרגישה איך יד אחת רטובה לגמרי ויד שנייה לגמרי רגילה, היא לא יכלה לשאת את המחשבה שיש כאלה פערים שהיא לא מבינה אותם. זה משהו שאני צריכה עוד ללמוד. צריך ללמוד להגיד לאנשים אני לא יכולה לתת לך את מה שאתה רוצה, אבל לא לוותר על מה שאנחנו יודעים שנכון.

 
10. מה הדבר המשמעותי ביותר בעינייך בשיטת הEMDR?
זה הצלילה הכי עמוקה לנפש שיכולה להיות…. אם פרויד היה בחיים הוא היה אומר: זהו זה! Das ist es!

 
11. אחרי שנים רבות וניסיון רב שלך בטיפול, תוכלי לתת "טיפ" למטפל/ת המתחיל/ה?

לנשום עמוק. להתחיל עם מטופל שיש קשר טוב ובעיות פחות מורכבות. להשקיע בהדרכה ולהתנסות בטיפול ב- EMDR. לחיות חיים טובים.

 
12. אם לא היית מטפלת במה היית עוסקת?

מלא אפשרויות... כנראה במשחק. כל חיי אהבתי משחק. הייתי בעבר בחוג דרמה ויש לי יכולות טובות בתחום... בן דוד של אמא היה שחקן מפורסם, כנראה יש את זה בדם שלנו. לכי תדעי, אולי יום אחד עוד אהיה שחקנית תיאטרון...

 13.לאן היית רוצה "לקחת" את השיטה ולקדם אותה הלאה? מה החלום שלך בקשר אליה?

עבורי, זה בעיקר התחום של מצבים טראומטיים חמורים ומצבים דיסוציאטיביים. אני רוצה שמטפלים יהיו יותר מומחים בתחומים האלה, יוכשרו ולא יחששו לעבוד עם מטופלים ״קשים״. כך, אנשים לא יצטרכו להסתובב שנים עם סבל נוראי ופגיעות עצמיות ואובדנות שיוכלו לקבל מענה. שנית, לשלב בין פרקטיקה של עבודה עם הגוף בתוך עבודת הEMDR- , תחום שאני רואה מומחיות שלי בו.

 
14. עם אילו שיטות טיפול נוספות את משלבת טיפולי EMDR?

קודם כל האופן, יריעת הבסיס שלי, והאופן בו אני מתבוננת על המרחב הטיפולי יושב על החשיבה הפסיכודינמית ההתייחסותית. מבט זה משפיע על כל האופן בו אני מתמקמת מול המטופל. אני מטפלת גם בזוגות ומשפחות ומשלבת את החשיבה הסיסטמית בעובדה שלי והפוך, את עבודת ה- EMDR בטיפולים הללו. וכמובן, משלבת המון עבודת SE שהיא מתכתבת נפלא עם EMDR.

 
15. ספרי לנו קצת על הפעילויות הייחודיות ועל השאיפות לעתיד בהקשר של טיפול EMDR

אני מאד נהנית וגאה בשותפות במחקרים שונים בבי"ח לב השרון. מדובר במרפאה שעוסקת בטיפול במצבי טראומה מורכבים וגם בטיפול יום בהפרעות אכילה. בטיפול יום, מטופלים מגיעים כל יום לשם למשך 3 חודשים, מקבלים טיפולים רבים, חלק מהם טיפול בEMDR פעמיים בשבוע. הייתי שמחה שהמחקר בארץ בנוגע ל EMDR ימשיך להתפתח. בנוסף, אני מתכננת למצוא זמן להעביר סדנאות למטפלים על עבודה עם מצבי דיסוציאציה ועבודה עם הגוף.

16. הריאיון הזה מתקיים כעת ב"מצפה אלומות" במהלך סדנא המתקיימת כאן. ספרי לנו מעט על כך ועל הקשר לטיפול EMDR.

ההורים שלי הקימו את חוות הבריאות הזו לפני שנים. המקום מיועד לאנשים שמעוניינים לבוא לעשות תהליך של שינוי באכילה למטרות החלמה ממחלות, מניעת מחלות וכניסה לאורח חיים בריא. אבא שלי כבר שנים מבקש שאגיע להעביר פה סדנא. הרי ברור שההיבט הנפשי במחלות ובאכילה לא מבוקרת הוא הכרחי וחשוב. הסדנא כוללת עבודה קבוצתית אינטנסיבית ב- EMDR, כאשר המטרה לאפשר לאנשים להתחבר פנימה ולהבין יותר דפוסי אכילה ואת הגוף שלהם בכלל ואני חושבת שזה חשוב שגם תתרחב ההכרות והידיעה של מה זה EMDR וגם לאפשר לאנשים לצאת מהמעגל ההרסני של אכילה ומחלות. הסדנא מצטרפת לתוכנית הרגילה של חוות הבריאות וזה מספק מעטפת מחזיקה במקביל לסדנא עצמה. הסדנא שמתקיימת בימים אלו היא למעשה PILOT ראשון שמועבר על ידי ועל ידי ד"ר מישל אלון בסיוע בהנחייה של ענת ריבלין ושלך. לנוכח התגובות הנלהבות בהחלט יש מקום להמשיך בסדנאות אלו גם בעתיד. מאוד מרגש.

הסדנא מתקיימת כ-3 ימים, במהלכם האנשים מקבלים עבודה בקבוצה פעמיים ביום במטרה לעבוד על "אכילה רגשית" באמצעות שיטת ה-EMDR. אנחנו מתמקדים בעבודת עבר, הווה, עבודה סביב רגש משמעותי הקשור לאכילה ועבודת עתיד. אנחנו לא מצפים כמובן לפתור את כל הבעיות ב-3 ימים, אלא לפתוח צוהר ולהתחיל תהליך לחבר אותם לעוצמה של עצמם, לחוות את שיטת טיפול ב-EMDR, כדי שיוכלו בסיום הסדנא להחליט אם רוצים להמשיך הלאה בטיפול או בעבודה עצמית.

אני מודה לך מאד על הריאיון המרתק. בהצלחה רבה בכל התוכניות העתידיות שלך.

_________________________________________________________________________

*ד"ר קרן מינץ מלחי-עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת. מטפלת ומדריכה מוסמכת ב- EMDR, SEP.
malchikeren@gmail.com

**ד"ר אורית נחמיאס-חימוביץ'- פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה.
orith.psy@gmail.com

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.