.

ראיון עם גב' אסתי בר-שדה*
מראיינת: ד"ר אורית נחמיאס-חימוביץ'**

1. ספרי לנו על הרקע שלך ומדוע בחרת לעסוק במקצוע טיפולי?

אני בהכשרתי פסיכולוגית, למדתי פסיכולוגיה קלינית-חינוכית של הילד. בעבר ניהלתי את השרות הפסיכולוגי בנצרת עלית. התמחתי בשנים הללו בעבודה עם משפחות ילדים ובני נוער במצבי סיכון, אלימות ופגיעות מיניות. גם בהיבטים של הליווי המערכתי , (בליווי של צוותים טיפוליים וחינוכיים שמטפלים בסיכון גבוה), וגם בהיבטים הטיפוליים. למדתי CBT, היפנוזה ביו פידבק, טיפול משפחתי וטיפול דינמי, וכמובן גישות גוף נפש כמו התמקדות, בודהיזים ו -SE. כל אלו משולבים בעבודתי הטיפולית. לגבי השאלה מדוע אני עוסקת בטיפול, נראה לי שהתשובה טמונה עמוק בשורשי ההיסטוריה המשפחתית שלי כבת לדור שני, שאיבדה את אביה בגיל ההתבגרות, חייתי בצילם של טראומה ומשבר. קשה לי לחשוב אודות עצמי בעיסוק שונה מזה שאני עובדת בו היום.

2. ספרי לנו על ההכרות הראשונה שלך עם שיטת טיפול EMDR–כיצד נחשפת אליה, היכן למדת אותה?

מי שאחראי על כניסתי לעולם ה- EMDR הוא אילן שפירא. אילן ואני עבדתו ביחד בשרות הפסיכולוגי, והוא היה אחראי לסדנה הראשונה שפרנסין שפירו ז"ל העבירה בישראל. השתתפתי בסדנה והמשכתי בליווי שלו ושל מדריכים נוספים שהגיעו בשנים הללו לישראל מטעם ה- EMDR INSTITUTE. לאחר מכן טיפלתי בהרבה מצבי טראומה של ילדים ובני נוער, והתנסתי בהתערבויות במצבים אקוטיים כמו פגועי טרור, מלחמות ותאונות. לאחר כחמש שנים התגבשה קבוצה ראשונה של אנשי מקצוע שנסעו ללמוד בקולראדו ארצות הברית אצל BOB TINKER ו- SANDRA WIKSON. הקבוצה הזו היא גרעין ה TRAINERS הראשון של EMDR בילדים ובני נוער באירופה.

3. מה קסם לך בשיטה זו? מדוע בחרת לעבוד איתה?

השיטה הציעה בו זמנית דרך ממוקדת אך מרחב מאד פתוח. האפשרות לגעת בנושאים כל כך קשים באופן ממוקד ולרפא מצבים רגשיים מורכבים וקשים, הקסימה אותי. אני חוויתי שיש לי הזדמנות באמצעות ה-EMDR להחזיק חשיבה דינמית ומעמיקה בתוך גישה פרוטוקולית שמבוססת על שלבי התערבות מאורגנים וסדורים. המרחב החופשי שמתאפשר במסגרת מבנית סדורה הקלו עלי ועל המטופלים שלי. בנוסף לכך התחלתי יחד עם הקולגה שלי ברברה ויזנסקי לפתח פרוטוקולים ייחודים לעבודה דיאדית עם ילדים ומשפחות. אני עוסקת בטיפול ב-EMDR כבר עשרים שנה.

4. עם אילו שיטות טיפול נוספות את משלבת טיפולי EMDR?

אני עובדת בשילוב עם טיפול דיאדי הורה ילד, טיפול קוגניטיבי (חשיפה), SENSORIMOTOR PSYCHOTHERAPY, EGO STATE.

5. באיזה סוג של מצבים נפשיים את מטפלת באמצעות שיטת ה- EMDR?

אני מטפלת בטראומה פשוטה ומורכבת. ההתמחות שלי היא טראומות מורכבות בילדים ובמבוגרים (אימוץ, אומנה, פגיעות מיניות), חרדות, OCD אצל ילדים, אובדן ושכול כמו גם עם ילדים עם בעיות וויסות וקשב וריכוז.

6. נסי להגדיר מהו הדבר המשמעותי ביותר לדעתך בשיטת ה-EMDR.

השילוב שבין ההבנייה של המשגה באמצעות מודל ה -AIP יחד עם החופש שמאפשרת העבודה הפרוטוקולית משמעותיים מאד.


7. לאן היית רוצה "לקחת" את השיטה ולקדם אותה הלאה? מה החלום שלך בקשר אליה?

כ TRAINER בילדים ובני נוער בישראל, החלום שלי הוא לבנות בישראל קהילת מטפלים רחבה, שמטפלת בEMDR וחוקרת את התחום. בינתיים הכשרנו בארץ למעלה מ -300 מטפלים ואנחנו רוצים לראות אותם כחברי העמותה שמשתמשים בEMDR כשיטת התערבות ראשונה בפרקטיקה שלהם, ממשיכים להתמחות בה ולהגיע להסמכה כמטפלי ילדים מוכרים על ידי העמותה הישראלית והאירופאית.

8. שתפי אותנו בהצלחה טיפולית משמעותית אשר חווית בטיפול בשיטה זו?

אחד מהמקרים שקשה לשכוח את ההשפעה המיטבית והדרמטית של הEMDR, הוא המקרה של ילדה שהופנתה לטיפול לאחר שבילדותה אמה רצחה את אביה. היא גדלה בבית משפחת אומנה. היא הגיעה עם התקפי זעם דיסוציאטיביים, ועם חרדות קשות סביב פחדים שהיא תותקף. היא הייתה כבת שלש בעת האירוע של הרצח ולא נותר לה זיכרון פעיל של החוויה, רק תסמינים של חרדה מוכללת והתקפי זעם. במהלך העבודה עמה עלו זיכרונות גופניים ותחושתיים אודות האירוע הקשה של ליל הרצח, בו אמה סגרה אותה בחדר והיא שמעה את ההתרחשות מעבר לדלת. לאחר מכאן ניתן היה לערוך עיבוד של זיכרונות קשים אודות האלימות שהייתה בבית, ההוצאה מהבית, החרדות סביב הביקורים אצל האם בכלא. הנערה סיימה בהצלחה את לימודיה, פחתו התקפי הזעם וההתנהגויות של הפגיעה העצמית כמו גם החשש והספק באשר להיותה "נורמלית" ירדו באופן משמעותי.

9. שתפי אותנו בחוסר הצלחה שחווית בטיפול ומדוע התרחש לדעתך? מה לא התאים?

הכשל הטיפולי שזכור לי היה קשור דווקא למקרה של ילד עם חרדות שנכנסתי מהר מדי לתהליך העיבוד ולא בררתי מספיק את המוטיבציות שלו, את החרדות של ההורים סביב הטיפול ב EMDR. לא ביססתי מספיק חוויה של וויסות טרם העיבוד. עשיתי הערכת חסר של מידת האיום והחרדה הפעילה בחדר שלו ושל ההורים.

10. שתפי אותנו בלקחים ומסקנות מהניסיון שלך?

כמדריכה במשך שנים רבות אני מזהה שיש שני כשלים מרכזיים:

א. החשש לפגוע ולהכאיב למטופל בעיקר בעבודה עם ילדים צעירים ולכן המטפלים נמנעים מדי לעשות עבודה ממוקדת וישירה.

ב. במהלך העיבוד כאשר המטופל מוצף.

לדעתי הקושי לא טמון בEMDR- אלא במידת היכולת של המטפל והידע שלו להכיל חרדה ולווסת. כמובן שיש מקרים של קומפלקס טראומה, בעיקר מטופלים שזקוקים להחזקה יותר הדוקה ולצוות רב מקצועי שילווה אותם ,והעבודה בקליניקה איננה מספקת החזקה כזו. לכן יש לשקול לא האם השיטה מתאימה, אלא האם העיתוי להתחיל עיבוד נכון? והאם קיימת החזקה מספיק טובה של המטופל.

11. אחרי שנים רבות של טיפול בשיטה-איזה "טיפ" היית נותנת למטפלים המתחילים?

חשוב מאד ללוות את המטפל בהדרכה צמודה, כי העוצמה ומהירות ההשפעה של ה EMDR מחייבים רשת ביטחון למטפל המתחיל.


12. כיצד עבודת ה-EMDR השפיעה על ההתפתחות האישית שלך? כיצד היא מסייעת לך בהתמודדות עם שחיקה, טראומה משנית וטיפול עצמי?

מכיוון שאני מלמדת ומדריכה כחלק ניכר מהפרקטיקה שלי, אני מזהה כיצד אני מועשרת בכל מפגש עם מודרכים ומטופלים כאדם וכמטפלת. נראה לי שהיום יש לי את היכולת להשתהות עם כאב ומצוקה מבלי שאני חשה צורך דחוף לשנות. זוהי מתנה שה- EMDR העניק לי. עמדה זו הביאה אותי להיות סובלנית יותר כאדם. אני דואגת לעבוד עם אחרים ולחשוב עם אחרים וזה מסייע לי מאד עם המצוקות שעולות במפגש עם טראומות קשות. אני אוהבת מאד לצעוד לאורך חוף הים ולשקוע במרחב מדידטיבי כדי לנקות את החומרים הקשים המצטברים בתוכי.

13. התייחסויות נוספות שתרצי לשתף לגבי הכשרות EMDR, השתלמויות וכנסים ופעילויות העמותה.

אני TRAINER של ילדים ונוער, מרצה ומלמדת בארץ ובעולם במשך שנים רבות אני משמשת כיו"ר ועדת הילדים ב-EMDR ישראל ומכהנת כנציגה של האגודה הישראלית בועדה האירופאית ובפורום הטריינרים של הילדים באירופה. כל שנה אני מציגה בכנס האירופאי ב- EMDR באירופה כמו גם בכנסים אחרים בתחום טיפול בטראומה של ילדים ובני נוער. יחד עם ברברה ויזנסקי אני מארגנת את יום העיון השנתי לטיפול EMDR בילדים ובני נוער מטעם העמותה. בכנס הזה אנחנו מאפשרות במה למודרכים, מטפלי ילדים להציג את העבודה המעניינת שהם עושים ולמטפלים אחרים, להתעשר מהניסיון והידע של הקולגות שלהם. זוהי מסורת חשובה של קהילת מטפלי EMDR בילדים. כמו כן,אני כותבת ומפרסמת אודות טיפול EMDR בילדים.


ולסיום, ממש בקרוב 26.1.2020 אמור להתקיים ערב עיון ילדים ונוער "בין הפשוט למורכב": טיפול EMDR במורכבויות עם ילדים ובני נוער. מוזמנים להירשם ולהנות מערב מקצועי, מרתק. הערב מתקיים בבית אנוש ברמת גן. כל הפרטים ממש כאן

אני מודה לך מאד על הראיון המרתק והשיתוף המשמעותי מהניסיון רב השנים שלך. ניפגש בערב העיון ☺

__________________________________________________________________

* אסתי בר-שדה- פסיכולוגית חינוכית מדריכה בכירה, TRAINER EMDR של ילדים ונוער, מדריכה מוסמכת
ב-EMDR, מטפלת במשפחות, ילדים ובני נוער במצבי סיכון, מטפלת בחרדות וטראומות בילדים, מתבגרים ומבוגרים.
st@elkol.co.il

** ד"ר אורית נחמיאס-חימוביץ'-פסיכולוגית קלינית מומחית-מדריכה.
orith.psy@gmail.com

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.