skip to Main Content
צילום: יהודה וינברג
צילום: יהודה וינברג

על תרדמה והתעוררות בנשירים

מאת: ענת זיסוביץ, מדריכת מטעים, שה"ם
צילום: יהודה וינברג

תארו לכם שהלכתם לישון ב 22:00 בלילה והעירו אתכם לאחר שעתיים לקום לעבודה…. אין לי ספק שאני אהיה עייפה ואצטרך לפחות כמה כוסות קפה טובות כדי להתחיל לתפקד. כך גם העצים הנשירים שמקורם באזורים הממוזגים וחייבים בחשיפה לקור ("מנות צינון") על מנת לסיים את שלב תרדמת הפקעים החורפית, להתעורר ולהתחיל לפרוח.

מהי תרדמה וכיצד היא מוגדרת? תרדמה הינה עיכוב זמני של גדילה הנראית לעין של כל מבנה צמחי המכיל מריסטמה (אזור היוצר תאים חדשים ונמצא בקדקודי הצמיחה של הנצר ושל השורש) אופי העיכוב מגדיר את סוג התרדמה, כאשר תרדמת החורף של עצי פרי נשירים נקראת Endodormancy וזוהי תרדמה של מבנה צמחי המושרית מכוחו של סיגנל שמקורו באיבר הרדום עצמו. מצב זה גורם לחוסר יכולת של המבנה הצמחי לגדול גם כאשר תנאי הסביבה מתאימים לגדילה ולא קיים כל עיכוב שמקורו באיברים אחרים בצמח. תרדמה זו, המכונה תרדמת אמת, מאפשרת את שרידותם של העצים הנשירים באזורים בעלי חורף קר.

התקצרות היום בסתיו ו/או הירידה בטמפרטורות מובילים בשלב ראשון לעצירת התארכותו של קודקוד הצימוח, ולאחר מכן, בתהליך המתמשך על פני מספר שבועות, להתקשות הפקע וכניסה לתרדמה. יחד עם זאת, מהלך הכניסה לתרדמה של אוכלוסיית הפקעים אינו אחיד, ומיקום הפקע על העץ/הענף משפיע על מועד הכניסה לתרדמה ועל עומקה.

היציאה מתרדמה בפקעים מותנית בצבירה מספקת של מנות קור. מנות קור נצברות בפקע במהלך התרדמה ומובילות להתעוררות. ישנם שני מודלים בארץ למניית "מנות הצינון" האחד המודל הדינמי אשר פותח ע"י פרופסור אמנון ארז והשני מודל צור-מירון-פרס בו אנו משתמשים באזור הצפון. מודל זה המכונה גם 7-10-18מבוסס על קביעת ערך לכל שעה על בסיס יומי של 24 שעות (אין הורדה מהיום שאחר במידה וישנו ערך שלילי לצבירה). מתחת ל 7 מ"צ ישנה צבירת שעת קור אחת, בין 7 ל 10 מ"צ מצטברת חצי שעת קורובין 10 ל 18 מ"צ אין צבירה. כל שעה בערך טמפרטורה מעל 18 מ"צ גורמת להורדת שעת קור אחת מהמצטבר היומי. סך כל צבירת שעות הקור היומיות מציג את הקור המצטבר העונתי.

באזורי גידול בעלי חורף חם, כמו רבים מאזורי הגידול בארץ, לא מתאפשרת הצבירה המתבקשת של "מנות צינון"ונדרש פתרון יזום ומלאכותי לשבירת התרדמה ע"י חומרים כימיים שיישומם בעיתוי הנכון גורם לשבירת התרדמה גם כשלא נצברה מכסת מנות הקור הדרושה להתעוררות הטבעית.יחד עם זאת, יש צורך בצבירה של לפחות 70% משעות הצינון הנדרשות בכדי ששוברי התרדמה יהיו יעילים. כיום משמש הציאנמיד החומצי (אלזודף בשמו המסחרי) כשובר התרדמה היעיל ביותר במטעי הנשירים בהם הוא מורשה לשימוש. הציאנמיד החומצי משרה עקה נשימתית, המפעילה שרשרת תהליכים שמסתיימת בשחרור המריסטמה מעיכוב הגדילה והתעוררות.בנוסף, ישנם חומרים שוברי תרדמה כגון דינוקאפ (הנמצא בשמן החורפי), מלחי ניטרט שונים והציטוקינין הסינטטי תידיאזורון (TDZ) (פיקאפ, דינואולטרה). שילובים של שוברי תרדמה אלו עם חומרים מחדירים כמו שמנים מינרליים או ״ארמוברייק״ מחזקיםאת פעילות שובר התרדמה במטע המסחרי ומאפשרים התעוררות אחידה וטובה של העצים.

השנה, הנחשבת לשנה החמה מזה 20 שנה, "העצים יצטרכו הרבה כוסות קפה" או בשפה שהם מבינים: טיפול התעוררות טוב על מנת להשלים את החוסר בשעות הצינון ולצאת לעבודה….

בהצלחה!

תודה רבה לד"ר עומר קראין על העזרה בכתיבה.

This Post Has 0 Comments

כתיבת תגובה

Back To Top