נשים – דעתן קלה?

הרב עומר שפס, יועץ זוגי ורב משיב במכון פוע”ה

אנו נמצאים בל”ג בעומר, זמן הילולת רבי שמעון בר יוחאי, זכותו תגן עלינו ועל כל ישראל. במסגרת הסיפור המפורסם של בריחת רבי שמעון ובנו מפני הרומאים, הגמרא במסכת שבת (ל”ג) מספרת שלפני שהגיעו למערה התחבאו ר’ שמעון ובנו בבית המדרש. מדי יום, הייתה מביאה להם אשתו של רבי שמעון לחם ומים.

כאשר הרומאים הגבירו את החיפושים אחר ר’ שמעון ובנו, אמר ר’ שמעון לבנו שלא כדאי שיישארו בבית המדרש, והם עברו להתחבא במערה. הנימוק לעזיבת בית המדרש, נראה מפתיע: “אמר לו לבנו – נשים דעתן קלה עליהן. שמא יצערו אותה (=את אשת ר’ שמעון) והיא תגלה היכן אנו” (הגמ’ בשבת שם, בתרגום לעברית).

דברי ר’ שמעון אלו טעונים הסבר. מה פשר הדבר? כיצד מתבטא ר’ שמעון כך אודות אשתו, שדעתה ‘קלה’? האם חשש ל’קלות דעת’ וחוסר אחריות מצידה…?

הסוגיה היא ארוכה, ונשתדל להתמקד כעת רק בזווית הנוגעת לעניינים הזוגיים.

‘נשים דעתן קלה’ – אין הכוונה חלילה שיש להן קלות ראש או חוסר אחריות. הרב קוק מבאר את הדברים כמשל למאזניים. ה’דעת’ היא הצד השכלי. לעומת זאת יש את עולם הרגש. לו יצויר שיכולנו למדוד במאזניים את ה’משקל’ של עולם הרגש לעומת עולם השכל, אצל האישה – היינו רואים שצד הרגש מכריע את הכף, ‘כבד’ יותר. ‘דעתן קלה’ – כלומר שכף המאזניים עליה יונח עולם השכל, ה’דעת’ – היא קלה יותר.

בוודאי שישנן נשים חכמות מאד וישנם גברים בעלי עולם רגשי מפותח. אך הקב”ה סידר כך שהדבר הבולט יותר, הדומיננטי והנוכח יותר  אצל האישה יהיה הרגש (באשר לסוגיה עם אשת רבי שמעון, יעויין בהרחבה עין אי”ה-שבת ב’, דף ל”ג: פסקה רס”ו)

ישנם הבדלים לא מעטים בין האיש לאישה. בשלב הראשון עלינו קודם להכיר בכך ולא לנסות להתעלם או לטשטש את הדברים. בשלב הבא נשוחח עם בן/בת הזוג על כך בצורה ברורה, ונבחין מהי דרך התגובה/המחשבה של כל אחד על הדברים. בשלב הבא – נוכל לעצב את התקשורת ודרך ההתנהלות המשותפת, בהתאמה להבנות שנבנו. כך אנו מובטחים שלא ‘נדרוך על היבלות’ אחד לשני, נבין ונקבל איך השני ‘עשה טראומה’ ממה שקרה, או לחילופין היה אדיש לכך, מה ‘הקפיץ’ אותו בביטוי שאמרנו ולמה הוא לא אהב שעשינו משהו ללא תיאום עימו – בעוד שאנו לא היינו מצפים לתיאום כזה מצדו במקרה ההפוך…

ברצוני להציע תרגיל שיכול לסייע בעניין:  נסו לשבת עם בן/בת הזוג, וכל אחד יישב מול דף ועט. על הדף תכתבו את השאלות הבאות, נסו לענות עליהן – כל אחד לעצמו, ולאחר מכן שוחחו על כך ושתפו אחד את השני.

השאלות:

  1. איך אני מבטא: שמחה, כעס, עצב, רוגע, מתח (אפשר להוסיף גם עוד אלמנטים…).
  2. איך בן/בת זוגי מבטא כל אחד מהדברים הללו?
  3. כאשר אני נחשף לתגובות או לרגשות אלו של בן/בת זוגי, איך אני מגיב לכך?

בע”ה ע”י תרגיל זה תוכלו ‘ליישר קו’ ולהבין טוב יותר את הלך הרוח והתגובות של כל אחד, לעמוד על השוני הקיים, ומתוך כך לדעת להבין/להכיל ואף לפעול – באופן שיביא טוב וברכה למרחב המשותף שלכם. בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
גלילה למעלה