"האתגר של הנוער הדתי הוא להיות שונים ולהתמודד עם עולם מתירני"

בכנס המחנכים של ארגון "לוקחים אחריות" שנערך אמש, לקחו חלק כ-200 אנשי חינוך במגזר הדתי. בכנס נידונה שאלת ההתמודדות של אנשי החינוך בעולם הדיגיטלי: "לדבר עם התלמידים בגובה העיניים"

חדשות כיפה חדשות כיפה 27/12/22 19:37 ג בטבת התשפג

"האתגר של הנוער הדתי הוא להיות שונים ולהתמודד עם עולם מתירני"
כנס המחנכים, צילום: לוקחים אחריות

איך מתמודדים עם חינוך בעולם דיגיטלי?: זו הייתה השאלה המרכזית ב-"כנס המחנכים" שנערך אמש (ב') ביוזמת ארגון "לוקחים אחריות". במסגרת הכנס לקחו חלק כ-200 מחנכים ומחנכות דתיים מכל רחבי הארץ, שעסק בסוגיה שמעסיקה רבים במערכת החינוך- "איך להיות איש חינוך מוביל בעידן הדיגיטל?".

הכנס ביוזמתה של "תנועת המחנכים" מבית ארגון "לוקחים אחריות", יחד עם מומחים ואנשי מקצוע, שנותנים כלים, הכוונה ומרחב להתייעץ ולשתף בהובלת תהליכי מדיה במוסדות חינוכיים. מאור קפלן, שמובילה תהליכי חינוך מיני במרחב הדתי,דיברה על הדרך לחבר את התלמידים להלכה בתחום של זוגיות בקדושה, ולצמצם את הפער וההתמודדות בעולם של מסכים.

האתגרים של הנוער הדתי

"האתגר של הנוער הדתי הוא להיות שונים מכולם במרחב הוירטואלי ולהתמודד עם עולם מתירני" אמרה קפלן. "צריך לדבר עם התלמידים בגובה העיניים ובצורה ישירה, כך לדוגמה בסוגיית איסור נגיעה, צריך לומר באופן ברור שאסור - גם אם זה לא נשמע טוב. בנוסף, אסור ליצור דיכוטומיה בין עולם המבוגרים ועולם הילדים. אל תגידו שאנשים נשואים חיים בעולם קל וברור הלכתית והילדים נמצאים בעולם הקשה, מכיוון שכשהמבוגר אומר לנוער: 'קשה לשמור צניעות או לא לראות סדרות', אז הוא מתחבר באמת מהעולם הקשה שלו לעולם הקשה של הילדים". הבהירה קפלן.

קפלן הסבירה שמחנכים רבים כושלים בדרך בה הם מבקשים להגיע אל התלמידים, "במקום להגיד את ההסברים האידיאליסטים בהתחלה - שמרו את זה לסוף. רק לאחר דרך ארוכה, של אמירה ברורה של האמת, הבנה של הקושי, ואמפטיה, אפשר לפתוח לנוער את הלב ואז אפשר לדבר על הסברים ערכיים ולהביא את הנוער למקום הזה". 

הכנס שנערך אמש

הכנס שנערך אמש צילום: לוקחים אחריות

"החובה שלנו היא לעצור את המעגל"

הרב ד"ר מיכאל אבולעפיה, פסיכיאטר לילדים ולנוער, וראש מכון אבולעפיה דיבר עם המשתתפים על החשיבות של השבת האיזון והחיבור לעצמם, "ישנם דברים שאבדו לנו בדור הדיגיטל. ההתרחקות מעצמי, וההשאבות לריגושים חיצוניים במדיה היא מעגל שלילי שמזין את עצמו. ככל שאדם רחוק מעצמו הוא בורח מהמציאות היומיומית לחפש ריגושים שמרחיקים אותו עוד יותר מעצמו. החובה שלנו היא לעצור את המעגל על ידי אימונים ותרגילי גוף-נפש להתחבר למציאות שלי כאן ועכשיו. 

נחמיה כהן, מנכ"ל וממייסדי לוקחים אחריות: "אנחנו מתעסקים בבעיות הגלויות הנמצאות על פני השטח כמו חרם, שיימינג, פורנוגרפיה, תוכן אלים וצפייה סרטים וסדרות, אבל המשימה האמיתית היא להביט פנימה ולעסוק בהקשבה עצמית, בחלומות, בהתמדה, בגבורה ובערכים שדרושים לנוער כדי שיוכל לעמוד בלחצים ולהוביל בעידן החדש".